به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبکه خبر، پریسا حیدری- «35 درصد از مرگهای سالانه کشور، یعنی حدود 120 تا 130 هزار مورد، ناشی از عوامل تغذیهای همچون چاقی، سوءتغذیه، و مصرف ناکافی غلات کامل، فیبر و اسیدهای چرب امگا 3 هست.» این آماری هست که چندین روز پیش، اسماعیلزاده، مدیر دفتر بهقرار دارای بود تغذیه وزارت بهدارای بود اعلام کرد؛ آماری نگرانکننده که بار دیگر اهمیت تغذیه سالم را در کاهش مرگومیر و ارتقای سلامت جامعه یادآور خواهد گردید.
به بیان کرده اسماعیلزاده «عدم مصرف غلات کامل» عامل 25 هزار مرگ در کشور هست. این ارقام نشان میدهد توجه به الگوی تغذیهای و اصلاح آن امکان داردد در کاهش بخش قابل توجهی از مرگومیرها نقش تعیینکنندهای دارای بوده باگردید.
در چنین شرایطی، نان کامل به عنوان یکی از ارکان تغذیه سالم و از اصلیترین مواد غذایی در سبد خانوار ایرانی، امکان داردد نقش اساسی در حفظ و ارتقای سلامت عمومی ایفا کند. در فرآیند تهیه نان کامل، سبوس گندم – که سرشار از فیبر، ویتامینها و ترکیبات مفید هست – از آرد جدا نخواهد گردید؛ به همین دلیل مصرف این نان امکان داردد در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر شامل دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی و اختلالات گوارشی مؤثر باگردید. کارشناسان تغذیه معتقدند افزایش سهم نان کامل در سبد غذایی خانوار ایرانی، علاوه بر بهقرار دارای بود سلامت عمومی، امکان داردد به کاهش هزینههای درمانی ناشی از بیماریهای تغذیهای و کاهش آمار مرگ و میر ناشی از عدم مصرف غلات کامل نیز منجر شود.
با وجود اهمیت این موضوع، هنوز نان کامل در سفره ایرانی جایگاه مناسبی ندارد.
تهران حتی یک نانوایی نان سبوسدار هم ندارد!
حسن امامی رضوی، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور با اشاره به وضعیت تولید نان کامل در کشور بیان میکند: «هماکنون حدود 80 کارخانه آرد در کشور آرد کامل تولید میکنند و نزدیک به 600 نانوایی نان کامل میپزند؛ اما در شهری مانند تهران با جمعیتی حدود 8 تا 9 میلیون نفر، حتی یک نانوایی نان کامل نیز وجود ندارد.»
او با اشاره به موانع موجود در مسیر توسعه نان کامل میافزاید: «وقتی وارد جزئیات میشویم، میبینیم که مخالفت چندین اتحادیهها، شامل اتحادیه نانوایان، یکی از مهمترین موانع گسترش این اقدام هست. جلسات متعددی برای رفع این موانع برگزار گردیده، اما هماهنگی بینبخشی هنوز بسیار ضعیف هست. اگر مسئولین مربوطه در مسیر تامین اقتصاد نانوایان گام بردارند، رغبت به پخت نان کامل نیز افزایش مییابد. از جهات دیگر افزایش میزان تولید نان کامل، باید از طریق مطالبه مردمی میسر شود.»
بربری، کمسبوسترین نان کشور گردید
به بیان کرده رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، برخلاف تصور عموم، نان بربری بیشترین سبوسگیری را بین نانهای کشور دارد به طوری که 15 تا 18 درصد سبوسگیری دارد؛ حتی نانهای لواش و تافتون نیز سبوسگیری کمتری نسبت به بربری دارند، در حالیکه نان سنگک بیشترین میزان سبوس را در خود حفظ انجام میدهد.
ایرانیها نصف هستاندارد جهانی فیبر مصرف میکنند
باتوجه به اینکه نان، قوت غالب مردم کشور به شمار میرود، نان سبوسدار امکان داردد یکی از مهمترین منابع دریافت فیبر در رژیم غذایی مردم کشور باگردید، اما بنا بر اعلام دفتر بهقرار دارای بود تغذیه وزارت بهدارای بود، در زمان حاضر میزان دریافت فیبر در کشورمان 13 گرم در روز هست در حالی که میزان توصیهگردیده مصرف فیبر، 28 گرم هست؛ بهعبارت دیگر ایرانیها حدوداً نصف هستاندارد جهانی فیبر مصرف میکنند.
چالشهای تولید نان کامل در کشور، از کارخانه تا سفره
زنجیره تولید نان کامل، مسیری چندینمرحلهای هست که از کارخانجات تولید آرد آغاز خواهد گردید و تا نانواییها و سرانجام سفره مردم ادامه دارد اما هر حلقه از این زنجیره، با موانع و دشواریهایی روبهروست که مانع از گسترش مصرف نان کامل در کشور گردیده هست.
اگرچه چندین تصور میکنند علت اصلی رواج نیافتن نان کامل در جامعه، رنگ تیره و طعم متفاوت آن هست که ممکن هست برای ذائقه بخشی از مردم ناآشنا باگردید، اما بررسیهای میدانی نشان میدهد که پشتپرده تولید آرد کامل و چالشهای اقتصادی آن، نقش پررنگتری در این مسئله دارد.
در مرحله نخست، یعنی تولید آرد کامل در کارخانهها، موضوع حفظ سبوس گندم مطرح هست. با این حال، بسیاری از کارخانههای آرد ترجیح میدهند سبوس گندم را از آرد جدا کرده و آن را برای خوراک دامها به دامداریها بفروشند. پیش از این یکی از تولیدکنندگان آرد کامل در بیان کردوگو با خبرگزاری شبکه خبر، از مقرون به صرفه نقرار دارای بودن تولید آرد کامل در کشور گلایه کرده و بیان کرده قرار دارای بود: «کارخانههای تولید آرد در کشورمان، سبوسهای گرفتهگردیده از آرد کارخانه خود را بابت خوراک دام به دامداریها میفروشند، در حالی که آرد با قیمت پایینتری از سبوس از آنها خریداری خواهد گردید.»
به این ترتیب، از نظر اقتصادی، برای کارخانهها فروش سبوس بهصرفهتر از تولید آرد کامل هست. از جهات دیگر، نقرار دارای بود نظارت کافی بر کیفیت آردهای تولیدی و میزان سبوسگیری نیز موجب گردیده که بسیاری از آردهای موجود در بازار، برخلاف هستانداردهای تغذیهای، فاقد ارزش واقعی نان کامل باشند.
در حلقه بعدی، یعنی نانواییها، مشکلات دیگری وجود دارد. بسیاری از نانواها میگویند پخت نان کامل نیازمند مهارت بالاتر شاطر و زمان هستراحت بیشتر خمیر هست. به بیان کرده آنها، این فرآیند زمانبرتر هست و برای پخت نان یکنواخت و باکیفیت نیاز به تجربه بیشتری وجود دارد. از همین رو، چندین نانوایان معتقدند تولید نان کامل با شرایط فعلی بهصرفه نیست، از جهات دیگر، عدم آشنایی نانواها با ویژگیهای فنی آرد کامل، مشکلاتی را در فرآیند پخت نان کامل به همراه دارد و بنابراین نیاز به آموزش و حمایت فنی و اقتصادی از نانواییها نیز وجود دارد.
این مشکلات زنجیرهای - از بیانگیزگی کارخانههای آردسازی تا چالشهای نانواییها و کمقرار دارای بود فرهنگ مصرف در میان مردم - موجب گردیده که نان کامل، با وجود فواید فراوانش، هنوز جایگاه شایستهای در الگوی غذایی ایرانیها پیدا نکند.
کارشناسان تأکید میکنند برای اصلاح این وضعیت، باید زنجیره تولید نان کامل بهصورت یکپارچه دیده شود، ایجاد مشوقهای اقتصادی برای کارخانههای آردسازی، آموزش و حمایت فنی از نانواییها و اجرای برنامههای فرهنگسازی عمومی برای آشنایی مردم با فواید نان کامل، سه گام کلیدی برای موفقیت این طرح ملی هستند.
ارزش غذایی نان کامل بیشتر هست
مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو در بیان کردوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبکه خبر درباره تولید نان کامل اظهار کرد: «موضوع نان کامل یکی از مباحث مهم در حوزه سلامت هست که هماکنون سازمان غذا و دارو، مجلس شورای اسلامی و شورای سلامت و امنیت غذایی آن را با جدیت دنبال میکنند. روشن هست که نان کامل از نظر سلامت بسیار مفیدتر از نانهای سبوسگیریگردیده هست و هرچه میزان سبوسگیری کمتر باگردید، ارزش غذایی نان بیشتر خواهد قرار دارای بود.»
عرضه نان کامل تنها در 600 نانوایی کشور
او با اشاره به مشکلات اجرایی این طرح افزود: «یکی از چالشها، افزایش هزینه تولید آرد کامل و نان کامل هست. در هفته گذشته جلسهای در کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی برگزار گردید و مقرر گردید وزارت کشور و وزارت جهاد کشاورزی برای رفع موانع موجود اقدام کنند تا این طرح هرچه سریعتر اجرایی شود.»
رئیس سازمان غذا و دارو در پایان تأکید کرد: «اکنون حدود 600 نانوایی در سراسر کشور نان کامل عرضه میکنند، اما این تعداد در مقایسه با کل نانواییهای کشور بسیار اندک هست. لازم هست مردم به مصرف نان کامل ترغیب شوند و از نانواییهایی که این نان را تولید میکنند، حمایت شود تا این طرح هم در بخش نانهای صنعتی و هم در نانهای سنتی گسترش یابد.»
انتهای پیام/
دیدگاهها