به گزارش به گزارش شبکه خبر، تابستان امسال به یک باره قیمت قارچ خوراکی افزایش یافت و به هر کیلو گرم حدود ۳۵۰ هزار تومان رسید و این قیمت برای هر کیلو گرم قارچ فلهای ۳۳۰ هزار تومان قرار دارای بود در حالی که این محصول در آغازی سال حدود ۱۶۰ هزار تومان به فروش میرسید.
مهدی رجبی، رئیس انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ خوراکی در این خصوص به خبرنگار مهر گفته قرار دارای بود، قیمت قارچ فلهای بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد گردید و دارای قیمت گذاری تعزیراتی نیست و دو اتفاق در دو مرحله منجر به کاهش تولید و افزایش قیمتها در این بازار گردید.
به گفته وی تولید قارچ به دما و رطوبت وابسته هست. بسیاری از واحدهای صنفی پرورش قارچ سنتی بوده و قدرت خرید ژنراتور ندارند. برای مثال، ممکن هست یک واحد صنفی با ۴ تا ۵ میلیارد تومان راه اندازی شده باشد اما قیمت یک ژنراتور امروز با نمود پیدا کردن ناترازی انرژی و خاموشیهای روزانه سبب شده تا با سرمایه گذاری اولیه یک واحد صنفی پرورش قارچ برابری کند. بنابراین این امر، بخشی از واحدهای تولیدی را تعطیل کرد. نیز اعتراض رانندگان خودروهای سنگین تأمین کمپوست اعم از کاه، کود مرغی و… که از مواد اولیه مورد نیاز تولید قارچ هست را در مقطع زمانی دچار مشکل کرد. در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه کشور هم بخشی از واحدها چه سنتی و چه مدرن تولید خود را متوقف کردند. این کاهش تولید پس از ۴۵ روز خود را در بازار نشان داد. با بهم خوردن تعادل در عرضه و تقاضا قیمتها روند صعودی پیدا کردند.
وی با اشاره به آمار توزیع روزانه قارچ در تهران اضافه کرده قرار دارای بود، پیش از تابستان روزانه ۶۰ تن قارچ وارد تهران میشد. این عدد با این رخدادها به ۲۰ تن رسید و بنابراین کاهش ۴۰ تنی در بازار محسوس گردید.
سال گذشته نرخ قارچ درب واحدهای تولیدی از سوی انجمن هر کیلو گرم ۱۲۰ هزار تومان قرار دارای بود. این عدد امسال ۱۶۰ هزار تومان تعیین گردید که نظر به کیفیت محصول در خرده فروشیهای سطح شهر باید بین ۱۷۰ تا ۱۸۵ هزار تومان به فروش برسد.
به گفته این مسئول صنفی سال گذشته ۲۱۵ هزار تن قارچ تولید گردید که امسال برنامه ریزی شده قرار دارای بود این عدد به ۲۳۰ هزار تن برسد؛ اما نظر به اتفاقات اخیر پیش بینی خواهد گردید تولید امسال قارچ کشور حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد افت داشته باشد و به حدود ۱۹۰ هزار تن برسد. وی اخراج کارگران افغان از دیگر علل کاهش تولید در سال جاری عنوان کرد.
تنوع تولید قارچ در کشور
الهام فتاحی فر، مدیرکل دفتر امور گلخانه، گیاهان زینتی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص تولید قارچ در کشور بیان کرد: پیشبینی خواهد گردید امسال ۱۹۵ هزار تن قارچ خوراکی در کشور تولید شود. تحقق این هدف به شرایطی مانند رفع ناترازیهای انرژی و کاهش قطعی برق در واحدهای تولیدی وابسته هست.
وی افزود: در ۶ ماهه نخست امسال نیز قطعی برق در چندین ساعات، بر روند تولید تأثیر گذاشت، اما با بهبود شرایط در نیمه دوم سال، انتظار میرود روند تولید به ثبات برسد.
وی درباره تنوع تولید در این بخش تصریح کرد: بیش از ۹۵ درصد قارچ خوراکی تولیدی کشور از نوع قارچ دکمهای هست و حدود ۵۰۰ تن نیز به سایر گونههای خوراکی و دارویی مانند قارچ صدفی اختصاص دارد.
به گفته وی، هدفگذاری وزارت جهاد کشاورزی در سالهای آینده، توسعه تولید قارچهای خاص و تکمیل زنجیره ارزش این محصولات هست. چندین از گونههای قارچ تنها برای فرآوری مناسب هستند و قابلیت مصرف تازهخوری ندارند، از این رو توجه به زیرساختهای فرآوری و پس از برداشت در این حوزه اهمیت ویژهای دارد.
ارزآوری ۱۰ میلیون دلاری قارچ
مدیرکل دفتر امور گلخانه، گیاهان زینتی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در مورد وضعیت صادرات نیز بیان کرد: در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۰ میلیون دلار قارچ خوراکی از ایران صادر گردید که عمده مقاصد آن کشورهای عراق، امارات، کویت و چندین کشورهای حوزه اوراسیا بودند.
فتاحیفر با بیان این که ظرفیت صادراتی ایران در این حوزه بسیار فراتر از میزان فعلی هست، افزود: به خاطر وجود کشش بالای بازار داخلی، بخش عمده تولید قارچ در داخل کشور عرضه خواهد گردید، اما واحدهای تولیدی ظرفیت لازم برای توسعه صادرات به بازارهای جدید، بهویژه کشورهای حوزه اوراسیا را دارند.
دیدگاهها