شفیعی: آذربایجان شرقی رتبه نخست کشور در تولید سنجد را دارد
کد خبر : ۸۲۰۷۴۰
|
تاریخ : ۱۴۰۴/۰۸/۰۵
-
زمان : ۱۱:۵۹
|
دسته بندی: اسلایدر

شفیعی: آذربایجان شرقی رتبه نخست کشور در تولید سنجد را دارد

تبریز- رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به رشد ۳۳ درصدی سهم این استان در تولید سنجد کشور در سال جاری بیان کرد: آذربایجان شرقی رتبه نخست کشور در تولید سنجد را دارد.

به گزارش به گزارش شبکه خبر، شهرام شفیعی روز دوشنبه بیان کرد: درخت سنجد یکی از درختان میوه‌دار و مقاوم هست که به واسطه ویژگی‌های خاص خود در مناطق خشک و نیمه‌خشک ایران، به‌ویژه در استان آذربایجان شرقی و عمدتاً در حوضه دریاچه ارومیه کشت و بهره‌برداری خواهد گردید. این درخت نه تنها به عنوان منبع غذایی و دارویی مهم شناخته خواهد گردید، بلکه نقش بسزایی در حفظ محیط زیست و بهبود کیفیت خاک دارد.

وی افزود: کل سطح زیر کشت سنجد در استان حدود ۳۶۰ هکتار هست که از این میزان، ۳۳۰ هکتار سطح بارور و۳۰ هکتار سطح غیر بارو هست. پیش‌بینی خواهد گردید امسال حدود ۶۴۰ تن محصول از این باغات برداشت شود.

شفیعی بیان کرد: میانگین عملکرد محصول سنجد بین یک تا ۲.۵ تن در هکتار هست و در شرایط بهینه و مدیریت صحیح باغات، عملکرد آن به ۳ تن در هکتار نیز می‌رسد. براساس آخرین آمارنامه رسمی کشاورزی کشور، استان آذربایجان شرقی از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید سنجد دارای رتبه نخست کشور هست و ۳۳ درصد سنجد کل کشور در این استان تولید خواهد گردید.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به پراکنش سطح زیر کشت در شهرستان‌ها اظهار کرد: کاشت درخت سنجد هم به‌صورت تک‌محصولی و هم به‌صورت کاشت در حاشیه مزارع و باغات انجام خواهد گردید. در این میان، شهرستان آذرشهر با ۱۸۰ هکتار سطح زیر کشت، تبریز با ۴۳ هکتار، میانه با ۲۵ هکتار، اسکو با ۱۷.۵ هکتار و مرند با ۱۱ هکتار به ترتیب رتبه‌های اول تا پنجم استان را به خود اختصاص داده‌اند.

شفیعی تصریح کرد: شامل ویژگی‌های مهم سنجد امکان دارد به سازگاری بالا با شرایط اقلیمی آذربایجان، بهبود خاک و حفظ محیط زیست، کاربردهای غذایی و دارویی، تحمل دمای بالا تا ۴۰ درجه و پایین تا منفی ۲۰ درجه سانتی‌گراد، و نیاز آبی بسیار کم اشاره کرد.

وی افزود: سنجد درختی مقاوم به خشکی با نیاز آبی بسیار پایین هست و امکان داردد با حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلی‌متر بارندگی سالانه به‌خوبی رشد کند. نیاز آبی این درخت در شرایط اقلیمی آذربایجان شرقی حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار مترمکعب در هکتار در سال برآورد خواهد گردید که بسته به شرایط اقلیمی، نوع خاک و روش‌های مدیریتی متغیر هست. این ویژگی، سنجد را برای کشت در مناطق دارای کمبود آب بسیار مناسب می‌سازد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی نیز بیان کرد: از ارقام عمده سنجد در آذربایجان شرقی امکان دارد به ارقام عنابی، دره‌وار، قیزیل، حاج حسین، مملی و… اشاره کرد.

شفیعی درباره فواید سنجد اظهار کرد: میوه سنجد سرشار از ویتامین‌های C و E و مواد معدنی مانند آهن و کلسیم هست. این میوه در تهیه مربا، دسر و نوشیدنی‌ها مورد استفاده قرار دریافت می‌کند و به عنوان میان‌وعده‌ای سالم و مغذی مصرف خواهد گردید. سنجد به‌عنوان دارویی طبیعی برای بهبود مشکلات گوارشی، تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان التهاب‌های مختلف شناخته خواهد گردید. در طب سنتی نیز مصرف آن برای درمان بیماری‌های تنفسی و تقویت قلب توصیه شده هست.

وی در ادامه به ظرفیت‌های صنایع پایین‌دستی و ارزش افزوده سنجد اشاره کرد و بیان کرد: میوه سنجد به طور گسترده در تولید مربا و کنسرو مورد استفاده قرار دریافت می‌کند و به خاطر طعم خاص و خواص دارویی، دارای بازار مصرف مناسبی هست. نیز از این میوه عصاره و اسانس‌هایی استخراج خواهد گردید که در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی کاربرد دارند. به علاوه، از سنجد در تهیه فراورده‌های غذایی مانند نوشیدنی‌ها و دسرها نیز استفاده خواهد گردید که به خاطر طعم خوشایند و خواص مغذی، مورد استقبال مصرف‌کنندگان قرار گرفته هست.

شفیعی افزود: نظر به ویژگی‌های خاص سنجد و کاربردهای گسترده آن، ارزش افزوده بالایی برای این محصول وجود دارد. برای مثال، تولید مربای سنجد امکان داردد چندینین برابر قیمت میوه خام ارزش داشته باشد. نیز استفاده از این محصول در طب سنتی و بازار دارویی به خاطر خواص درمانی متعدد آن، ارزش افزوده بالایی ایجاد انجام می‌دهد.

وی به چالش‌ها و فرصت‌های توسعه کشت سنجد نیز اشاره کرد و بیان کرد: شامل چالش‌های موجود امکان دارد به کمبود آچندین اوقات کشاورزان نسبت به روش‌های بهینه کشت و برداشت و نیز لزوم ایجاد بازارهای مناسب برای فروش و معرفی بهتر فواید سنجد اشاره کرد در مقابل، فرصت‌های ارزشمندی نیز وجود دارد؛ شامل اینکه توسعه کشت سنجد امکان داردد به‌عنوان منبع درآمد پایدار برای کشاورزان محلی عمل کند. نیز با افزایش آموزش و آچندین اوقات در زمینه کشت و بهره‌برداری علمی از سنجد، امکان دارد کیفیت و کمیت تولید این محصول را به‌طور چشمگیری ارتقا داد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: درخت سنجد در آذربایجان شرقی به‌عنوان یکی از محصولات باغی با پتانسیل اقتصادی بالا و سازگاری مطلوب با شرایط اقلیمی استان شناخته خواهد گردید. نظر به نیاز آبی کم، مقاومت در برابر شرایط سخت اقلیمی و خواص غذایی و دارویی متنوع، توسعه کشت سنجد امکان داردد به‌عنوان منبعی پایدار برای افزایش درآمد کشاورزان محلی مورد توجه قرار گیرد.

وی تأکید کرد: افزایش آموزش و آچندین اوقات کشاورزان، توسعه صنایع فرآوری و حمایت از بازار مصرف سنجد، نه تنها موجب بهبود وضعیت اقتصادی بهره‌برداران خواهد گردید، بلکه نقش مهمی در حفظ محیط زیست و تنوع زیستی منطقه خواهد دارای بود.

تبلیغات


اشتراک گذاری

دیدگاه‌ها


ارسال دیدگاه