اخبار پزشکی|ویپ‌ها باعث افزایش اعتیاد به نیکوتین می‌شوند/هشدار درباره سرطان‌زایی غذاهای سرخ‌کردنی
کد خبر : ۸۳۱۳۶۹
|
تاریخ : ۱۴۰۴/۰۸/۱۳
-
زمان : ۱۹:۴۱
|
دسته بندی: سلامت

اخبار پزشکی|ویپ‌ها باعث افزایش اعتیاد به نیکوتین می‌شوند/هشدار درباره سرطان‌زایی غذاهای سرخ‌کردنی

نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که کسانی که همچنان از ویپ هستفاده می‌کنند، نشانه‌هایی از افزایش وابستگی و اعتیاد گردیدیدتر به نیکوتین از خود نشان می‌دهند.

اجتماعی

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبکه خبر، از سال 2019، میزان کلی هستفاده از سیگار الکترونیکی در میان نوجوانان آمریکایی کاهش یافته هست، اما پژوهش جدیدی از دانشگاه USC نشان می‌دهد کسانی که همچنان از ویپ هستفاده می‌کنند، نشانه‌هایی از افزایش وابستگی و اعتیاد گردیدیدتر به نیکوتین از خود نشان می‌دهند.

براساس گزارش مدیکال اکسپرس، بین سال‌های 2020 تا 2024، نسبت کاربرانی که هر روز از ویپ (سیگار الکترونیکی) هستفاده می‌کردند از 15.4 درصد به 28.8 درصد افزایش یافته هست. در همین بازه، درصد افرادی که تلاش کرده‌اند ترک کنند اما موفق نگردیده‌اند نیز از 28.2 درصد به 53 درصد رسیده هست. نتایج این مطالعه در مجله JAMA Network Open منتشر گردیده هست.

فعالان حوزه سلامت پیش‌تر، هنگامی که نرخ هستفاده از سیگار الکترونیکی در میان جوانان بین سال‌های 2014 تا 2019 با سرعت افزایش یافت، هگردیدار جدی داده قرار دارای بودند. داده‌های گردآوری‌گردیده در دوران همه‌گیری کووید-19 نشان می‌داد که نوجوانانی که همچنان ویپ می‌کشند، رفته‌رفته به مصرف‌کنندگان سنگین‌تر تبدیل گردیده‌اند؛ بسیاری از آنان گزارش داده‌اند که در عرض پنج دقیقه پس از بیدار گردیدن ویپ می‌کشند و تعداد روزهایی که در ماه از سیگار الکترونیکی هستفاده می‌کنند نیز در حال افزایش هست.

برای بررسی دقیق‌تر این روندها، گروهی از پژوهشگران از مؤسسه علوم اعتیاد دانشگاه USC داده‌های به‌دست‌آمده از 115 هزار و 119 نوجوان در پایه‌های هشتم، دهم و دوازدهم مدارس سراسر آمریکا را تحلیل کردند. هدف آن‌ها بررسی این موضوع قرار دارای بود که آیا جوانان هستفاده کننده از سیگارهای الکترونیکی دچار پدیده‌ سخت ترک کردن گردیده‌اند یا نه.

دکتر میسون‌برینک، نویسنده‌ی اصلی پژوهش بیان کرد: «یافته‌های ما برای پزشکان، فعالان سلامت عمومی و سیهست‌گذاران بسیار نگران‌کننده هست. افزایش مصرف روزانه سیگارهای الکترونیکی و تعداد رو‌به‌افزایش نوجوانانی که می‌خواهند ترک کنند اما نامکان داردند، نشان می‌دهد که این جوانان دچار سطح گردیدیدی از اعتیاد به نیکوتین هستند. این مسئله ضرورت بهقرار دارای بود روش‌های درمان و پیشگیری را برای این گروه بیشتر انجام می‌دهد.»

وی افزود: «صنعت نیکوتین دائماً در حال تغییر هست؛ از اندازه و غلظت محصولات گرفته تا شکل و طراحی آن‌ها و ممکن هست نوجوانان ندانند که چه مقدار نیکوتین در واقع مصرف می‌کنند. ما نگرانیم که این محصولات، خطر بالایی از اعتیاد گردیدید برای جوانانی که همچنان ویپ می‌کشند، به همراه دارای بوده باشند.»

اهدای یک میلیون و 435 هزار و 183 واحد خون در سراسر کشور

معاون اجتماعی سازمان انتقال خون ایران با بیان اینکه طی هفت ماه سال جاری یک میلیون و 435 هزار و 183 واحد خون در سراسر کشور اهدا گردیده هست، اظهار دارای بود: طی مدت یاد گردیده هستان سیستان و بلوچستان با بیش از 13 درصد، هستان زنجان با نزدیک به 13 درصد و هستان فارس با نزدیک به 9 درصد بیشتری رگردید آمار اهدای خون طی مدت یاد گردیده را به خود اختصاص داده‌اند.

شهرام میرزایی افزود: شاخص اهدای خون بانوان گرچه اندکی افزایش نشان می دهد اما همچنان کمی کمتر از 5 درصد اهدای خون کشور را به خود اختصاص داده هست.

وی اعلام کرد: بررسی آمار نشان می‌دهد که هستان لرستان و خراسان شمالی با نزدیک به 9 درصد، هستان قزوین با نزدیک به 8 درصد و کرمانشاه وایلام با کمی بیش از 7 درصد از بالاترین شاخص اهدای خون بانوان برخوردار هستند.

میرزایی افزود: طی مدت یاد گردیده هستان تهران با ثبت 221 هزار و 406 اهدای خون بیش از 15 درصد خون اهدایی کشور را به ثبت رسانده هست و پس از آن هستان‌های فارس با نزدیک به 8 درصد و هستان خراسان رضوی با بیش از 7 درصد رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص داده‌اند.

معاون اجتماعی سازمان شاخص اهدای مستمر طی هفت ماه گذشته را نزدیک به 55 درصد دانست و افزود: هستان‌های سمنان با شاخص اهدای مستمر بیش از 68، گلستان با نزدیک به 66 و قم با بیش از 65 درصد، بیشترین خون اهدایی را از اهدا کنندگان یاد گردیده به دست آورده‌اند.

وی با اشاره به ترکیب گروه‌های خونی در کشور بیان کرد: بیش از 34 درصد از اهدا کنندگان دارای گروه خونی O+ هستند و این گروه خونی بیشترین فراوانی را بین اهدا کنندگان دارهست.

دارندگان این گروه خونی غیر از گروه‌های منفی به همه گروه های خونی می تواند خون اهدا کند. اما AB منفی با فراوانی کمتر از یک درصد کمترین میزان خون دریافتی از اهدا کنندگان را به خود اختصاص داده هست. این گروه خونی خوشبختانه از تمام گروه های خونی منفی امکان داردد خون دریافت کند.

وی ضمن تقدیر و تشکر از تمامی اهداکنندگانی که این کار انسان دوستانه و نجات بخش را در برنامه زندگی خود قرار داده‌اند، از هموطنان دعوت کرد تا با اهدای خون ضامن سلامت جامعه باشند و از توسعه روز افزون علم پزشکی حمایت کنند، زیرا بسیاری از درمان‌ها نیازمند خون و فراورده‌های آن هست و ارتقای علم پزشکی، افزایش متخصصان، فضاها و امکانات پزشکی افزایش روز افزون اهدای خون را برای حمایت از درمان طلب انجام می‌دهد.

اخبار پزشکی| روزانه 3000 قدم پیاده‌روی بروز آلزایمر را به تاخیر می‌اندازد/اسامی محصولات زیبایی غیرمجاز اعلام گردید

هگردیدار درباره ماده سرطان‌زای پنهان در غذاهای سرخ‌کردنی

رئیس اداره آزمایشگاه کنترل غذا و دارو نسبت به وجود ماده‌ای سرطان‌زا در چندین غذاهای سرخ‌کردنی هگردیدار داد و بر رعایت اصول صحیح پخت و نگهداری مواد غذایی تأکید کرد.

رویا امیری با اشاره به اینکه سرطان دومین عامل مرگ‌ومیر در جهان به شمار می‌رود، بیان کرد: سازمان جهانی بهدارای بود ترکیب شیمیایی آکریل‌آمید را به‌عنوان یکی از مواد «شاید سرطان‌زا» برای انسان معرفی کرده هست. این ترکیب در اثر فرآیندهای پخت با حرارت بالا در مواد غذایی حاوی کربوهیدرات مانند سیب‌زمینی، نان و غلات ایجاد خواهد گردید.

وی افزود: منشأ آکریل‌آمید نه افزودنی مصنوعی هست و نه از محیط خارج وارد مواد غذایی خواهد گردید؛ بلکه بنابراین واکنش طبیعی بین ترکیبات غذایی طی فرآیندهایی مانند سرخ‌کردن و برشته‌کردن شکل دریافت می‌کند.

وی تصریح کرد: خوشبختانه با ایجاد تغییراتی ساده در شیوه‌های پخت و نگهداری مواد غذایی امکان دارد میزان این ترکیب را به‌طور قابل توجهی کاهش داد.

به بیان کرده امیری، کنترل زمان و دمای پخت از مهم‌ترین راهکارها برای کاهش تشکیل آکریل‌آمید هست. وی توصیه کرد از طولانی کردن زمان سرخ‌کردن یا هستفاده از حرارت بالا خودداری شود و به محض رسیدن رنگ غذا به طلایی روشن، پخت متوقف گردد. نیز از مصرف بخش‌های تیره و سوخته غذا باید پرهیز شود.

او افزود: نگهداری صحیح سیب‌زمینی نیز در کاهش این ماده مؤثر هست. نگهداری سیب‌زمینی در یخچال باعث تبدیل نشهسته به قندهای ساده خواهد گردید و بنابراین هنگام پخت، میزان آکریل‌آمید افزایش می‌یابد. بهترین محل نگهداری، محیطی خنک، خشک و تاریک هست.

امیری نیز پیشنهاد کرد پیش از سرخ‌کردن، سیب‌زمینی برای 15 تا 30 دقیقه در آب سرد خیسانده یا چندین دقیقه جوشانده شود تا قندهای سطحی کاهش یابد و آکریل‌آمید کمتری تولید شود.

وی در پایان تأکید کرد: مصرف متعادل غذاهای سرخ‌کرده، هستفاده از سبزیجات تازه و تغییر در روش‌های پخت امکان داردد در کاهش خطر بروز بیماری‌های مزمن شامل سرطان مؤثر باگردید.

باورهای غلط درباره اهدای عضو جان می‌گیرند

در نشست «باورهای غلط، جان می‌گیرند» که امروز برگزار گردید، کتایون نجفی‌زاده، مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایران، با تأکید بر غیرقابل‌ برگشت قرار دارای بودن مرگ مغزی بیان کرد: در مرگ مغزی خون‌رسانی داخل مغز به‌طور کامل مختل و پس از مدتی مغز متلاشی خواهد گردید؛ بنابراین مرگ مغزی با ایست قلبی متفاوت قرار دارای بوده و به‌دلیل اینکه فرد معمولاً در آی‌سی‌یو و با تنفس مصنوعی هست، در جامعه کمتر شناخته گردیده هست.

نجفی‌زاده، نقرار دارای بود آچندین اوقات و باورهای نادرست را عامل اصلی آمار پایین اهدای عضو در کشور دانست و اعلام کرد: تنها حدود 10 درصد بزرگسالان ایرانی کارت اهدای عضو دارند؛ در حالی که این رقم در آمریکا حدود 70 درصد هست.

او از موفقیت در درج نشان اهدای عضو در گواهینامه رانندگی پس از 11 سال پیگیری خبر داد و افزود: فرایند دریافت کارت از طریق سایت انجمن یا ارسال کد ملی به سامانه امکان‌پذیر هست. نیز هزینه‌های پیوند توسط وزارت بهدارای بود پرداخت خواهد گردید و خانواده اهداکننده و دریافت‌کننده هیچ هزینه مستقیم ندارند.

امید قبادی، نایب‌رئیس انجمن اهدای عضو نیز، با اشاره به اینکه سالانه 5 تا 8 هزار نفر در کشور دچار مرگ مغزی می‌شوند اما تنها حدود هزار خانواده رضایت به اهدای عضو می‌دهند، بیان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد 85 درصد خانواده‌هایی که در زمان مرگ، اهدای عضو را رد کردند بعدها از تصمیم خود پشیمان می‌شوند.

وی نیز نسبت به تأثیر خرافات و شبه‌علم بر موانع اهدای عضو هگردیدار داد و خوهستار تداوم آموزش عمومی و همکاری دستگاه‌ها برای تقویت فرهنگ اهدای عضو گردید.

انتهای پیام/ 

 
تبلیغات


اشتراک گذاری

دیدگاه‌ها


ارسال دیدگاه